Manipularea

Prin manipulare înţelegem acţiunea dea influenta prin mijloace specifice opinia publica, astfel incit persoanele manipulate sa aibă impresia ca acţionează conform ideilor si intereselor proprii. In realitate insa ele preiau o părere (argumentare,idee,evaluare)care nu le aparţine,ci le-a fost indusa prin diferite mijloace.Iata câteva exemple:
a)Ziaristul care face un comentariu este foarte cunoscut.I se preia punctul de vedere pentru ca este faimos,sau este de la un ziar sau de la o revista de prestigiu. Este la moda. Aceasta situaţie poarta numele de efect de prestigiu al mass-mediei.
b)Ni se spune ca majoritatea oamenilor cred lucrul respectiv. Noi nu vrem sa fim mai prejos;nu avem tăria unei opinii separate. Este vorba de forţa opiniei majoritare.
c)Ni se spune ca părinţi au idei învechite. Tinerii ştiu ce vor. Noi suntem tineri si nu putem fi de acord cu cei bătrâni. Este vorba de folosirea unor mecanisme sau trasaturi psihologice pentru a obţine efectul dorit (de cele mai multe ori alegerea unor produse).
Manipularea mai poarta si numele de ‚violenta simbolica’ .Nu suntem bătuţi, bruscaţi,forţaţi sa credem sau sa facem ceva. Cunoscându-ni-se felul de a fi,specificul vârstei sau alte particularitati, putem fi determinaţi sa credem ceea ce o persoana sau un grup de persoane si-a propus sa ne facă sa credem. Daca am fi întrebaţi cine ne-a influenţat, am răspunde cu mândrie ca nimeni. Pe asta mizează si cei care ne manipulează. Pe hotatarea noastră de a nu ne lăsa ‚duşi de nas’, de a crede ceea ce vrem noi sa credem. Din nefericire insa, in manipulare suntem aduşi in situaţia de a vrea ceea ce au hotărât alţii ca trebuie, astfel incit ei sa-si atingă scopurile.

0 comentarii:

Copyright © 2008 - Tehnici De Manipulare - is proudly powered by Blogger
Blogger Template